AKCEPTUJĘ
  • Strona używa plików cookies, korzystanie z niej oznacza, że pliki te zostaną zamieszczone na Twoim urządzeniu. więcej »

Piosenka aktorska? A co to?

44. Przegląd Piosenki Aktorskiej, Wrocław
Reżyser teatralny, historyk i teoretyk teatru. Profesor na Uniwersytecie Wrocławskim i w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie, absolwent Politechniki Wrocławskiej (1979) oraz Wydziału Reżyserii Dramatu krakowskiej PWST (1986). Publikuje m.in. w „Teatrze” i „Dialogu”.
A A A
w.a.s.o.w.s.k.i. FOTOPLASTYKON
fot. Kamila Szcześniak  

No właśnie. Co roku mierzę się z tym pytaniem podczas Przeglądu Piosenki Aktorskiej. Czy to taka piosenka, którą śpiewa aktorka albo aktor? Czy może raczej wszystko zależy od sposobu wykonania? Tegoroczny, trzyetapowy konkurs interpretacji zadziwił, wedle opinii jurorów, wysokim poziomem artystycznym. Do finału wybrano rekordową ilość dziesięciu osób.

Panie twórczo rozwijały tradycję Ewy Demarczyk. Ze wzrokiem wbitym nieruchomo ponad publiczność lub w wybrane osoby na widowni, często w czarnym kostiumie, mocnym głosem wyrażały zaangażowane treści. Były poważne, jak przystało na ważkie tematy. Największe wrażenie zrobiła na mnie interpretacja kultowego protest-songu Dziwny jest ten świat. Krzyk Niemena przejmująco zinterpretowała… niesłysząca aktorka Dominika Kozłowska.  

Grand Prix i Złotego Tukana zdobył w tym roku duet studentów drugiego roku Akademii Teatralnej w Warszawie – Hugo Tarres i Mateusz Tomaszewski. Podczas koncertu finałowego z młodzieńczą dezynwolturą performowali utwory Szczęśliwej drogi już czas i Hop szklankę piwa.

Współautorką niebanalnej interpretacji pieśni była Ewa Konstancja Bułhak, profesorka obu studentów w Akademii Teatralnej. Kapituła im. Aleksandra Bardiniego przyznała też pani profesor dyplom mistrzowski. Ewa Bułhak zainspirowała także powstanie rewelacyjnego spektaklu, pokazywanego w nurcie głównym PPA. Ale o tym więcej za chwilę.

Cezi Studniak, dyrektor PPA, tradycyjnie już zaprasza do Wrocławia intrygujące zjawiska artystyczne z bardzo odmiennych galaktyk performatywnych. W tym roku porwał mnie wspaniały muzycznie i fascynujący teatralnie koncert Kaizers Orchestra, najsławniejszej grupy rockowej w Norwegii. W całej Skandynawii są znani z najlepszych występów na żywo. Po dziesięciu latach tajemniczego milczenia powrócili na trasę koncertową ze zdwojoną energią. Szkoda tylko, że intrygujące teksty ich utworów, śpiewane w dialekcie Bryne, nie były tłumaczone na język polski.

Z przeciwnego bieguna piosenki aktorskiej przybył do Wrocławia Dariusz Basiński, współtwórca legendarnego Kabaretu Mumio. W solowym projekcie Basiński z humorem i werwą kontynuował absurdalne opowieści rodem z Mumio, ale też dał kilka popisów wokalnych, niczym rasowy śpiewak bluesowy.

Oryginalnym i niestety mało udanym pomysłem było w tym roku rozpoczęcie PPA od gali, która zwykle wieńczyła festiwal. Tegoroczna gala została nazwana anty-galą, bo współproducentem wydarzenia był stołeczny Teatr Powszechny, który „się wtrąca” i permanentnie dekonstruuje, a samo widowisko, nafaszerowane istotną tematyką społeczną i anty-śpiewane, w sumie było mizerne i nudne.

Rewelacją tegorocznego nurtu głównego PPA okazał się skromny spektakl szóstki absolwentów i absolwentek Akademii Teatralnej. Profesor Ewa Konstancja Bułhak nie ustaje w inspirowaniu młodych ludzi do podejmowania odważnych projektów artystycznych. Przede wszystkim jednak znakomicie ich kształci. Studenci pani profesor zachwycają muzykalnością, świetnym opanowaniem ciała i głosu, poczuciem humoru i inteligencją.

Spektakl w.a.s.o.w.s.k.i. FOTOPLASTYKON intryguje już samym tytułem. Fotoplastykon, wynaleziony w XIX wieku, to maszyna do oglądania trójwymiarowych fotografii. Częste zatrzymania i akcenty w brawurowej choreografii Patrycji Grzywińskiej nadawały przedstawieniu unikalną poetykę. Trójwymiarowe obrazy sceniczne trafnie i pomysłowo, a często też przewrotnie wzmacniały sensy śpiewanych wersów. Piosenki, które dobrze znałem na pamięć, ujawniały nagle zaskakujące znaczenia.

Od ponad pół wieku nucę melodie Jerzego Wasowskiego. Tymczasem Olga Lisiecka, dziś aktorka Teatru Nowego w Poznaniu, wymyśliła zaskakująco oryginalne i pod wieloma względami nowatorskie aranżacje. Chwilami miałem wrażenie, że słyszę te utwory po raz pierwszy i nie mogłem się nadziwić geniuszowi Wasowskiego. W Kabarecie Starszych Panów wybitni aktorzy porywającymi interpretacjami często przesłaniali muzyczne walory samych utworów.

Lisiecka, zapewne z pomocą Ewy Bułhak, opiekunki projektu, z wielką pokorą wydobyła na pierwszy plan muzykę. Młodzi wykonawcy nie demonstrowali własnych pomysłów, nie popisywali się talentami, ale raczej skupili się na wspólnym doświadczaniu strumienia dźwięków i słów. Dawno nie słyszałem tak mistrzowsko zharmonizowanych głosów. A przy tym każda ze śpiewających osób była wręcz doskonała w tym, co robiła. Nikt nie wypadł gorzej, nikt się nie wyróżniał. Osoba ze słabszym głosem po prostu śpiewała delikatniej, ciszej. Reżyserka potrafiła nie tylko takie osoby dostrzec, ale nade wszystko sprawnie wpleść ich śpiew w narrację i uwiarygodnić w kompozycji przedstawienia.

Ten spektakl powinien być lekcją obowiązkową dla wykładowców i inscenizatorów teatru muzycznego. Zbyt często oglądam przedstawienia, w których wybitni kompozytorzy i reżyserzy narzucają młodym wykonawcom zupełnie obce im wizje artystyczne i jakby nie dostrzegają, kto te ich pięknie wymyślone i skomplikowane kompozycje ma wykonywać.

W warszawskim spektaklu trzy panie, pośród nich oczywiście sama Lisiecka, i trzech panów tworzą muzykę własnymi głosami i ruchami ciał bez użycia instrumentów czy nagrań z offu. Niekiedy brzmienia bywają lekko elektronicznie podrasowane, ale głównym źródłem dźwięków są zawsze młode performerki i performerzy.

Każda pieśń była zanurzana w odmienny pejzaż dźwiękowy. Delikatny stukot pociągu zmieniał się w łąkę pełną owadów. Aranżacje iskrzyły od świetnych pomysłów. Okazuje się, że ludzki organizm to bardzo rozgłośny i zaskakująco bogaty w brzmienia instrument.

Przedstawienie w.a.s.o.w.s.k.i. FOTOPLASTYKON upewniło mnie, że wielki Immanuel Kant miał rację. Prawdziwy twórca wraz ze swoim dziełem wynajduje nowe reguły sztuki. Podczas oglądania tego spektaklu wreszcie nie miałem wątpliwości, co jest „piosenką aktorską”.

Ostatniego dnia PPA wybrałem się jednak na spektakl Matki. Pieśń na czas wojny w wykonaniu Chóru Kobiet Marty Górnickiej. Wciąż procesuję to niezwykłe, pełne nadziei doświadczenie. Górnicka zburzyła mój spokój. Matki zaproponowały radykalnie nowe, pogłębione rozumienie „piosenki aktorskiej”: pieśń jako świadectwo.

17-04-2024

44. Przegląd Piosenki Aktorskiej, 15-24 marca 2024, Wrocław

skomentuj

Aby potwierdzić, że nie jesteś robotem, wpisz wynik działania:
siedem minus cztery jako liczbę:
komentarze (39)
  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-08   11:44:52
    Cytuj

    I always feel more relaxed in a ferienwohnung. It’s great to have a living room to unwind in after a day of sightseeing. ferienwohnung bei trieste

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-08   11:32:39
    Cytuj

    Udine’s web developers are very knowledgeable. They stay updated with the latest trends and technologies. studio grafico udine

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-08   11:02:46
    Cytuj

    Affitto living can be cozy and convenient, especially if you find a place close to work or school. affitto immobile trieste

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-08   07:35:55
    Cytuj

    The variety of strains and products available online is unbeatable. I always find exactly what I'm looking for. buy weed online

  • Użytkownik niezalogowany Rank Xone
    Rank Xone 2024-07-06   08:31:54
    Cytuj

    You can have peace of mind knowing that you are dealing with a reputable and responsible financial institution. licensed money lender Tanjong Pagar

  • Użytkownik niezalogowany Rank Xone
    Rank Xone 2024-07-05   18:03:50
    Cytuj

    Licensed money lender directories in Singapore offer a wide range of benefits that set them apart from unlicensed lenders. Licensed money lender directory Singapore

  • Użytkownik niezalogowany Rank Xone
    Rank Xone 2024-07-05   17:23:20
    Cytuj

    Personalized Loan Options: The best licensed money lender will tailor their loan options to meet your specific financial needs, ensuring that you get the right loan for your situation. licensed money lender ubi

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-05   13:50:42
    Cytuj

    These are the best! Funny underwear for women that are both cute and comfortable. sexy kermit the frog

  • Użytkownik niezalogowany Rank Xone
    Rank Xone 2024-07-05   12:42:26
    Cytuj

    Reputation: Look for reviews and testimonials from previous clients to gauge the lender's reputation. list of licensed money lender in Singapore

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-05   12:25:47
    Cytuj

    Funny underwear for women is my new favorite thing. They bring so much joy and laughter! slytherin sexy

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-05   07:53:55
    Cytuj

    When looking for a payday loan in Singapore, it is crucial to choose a licensed lender to ensure that you are dealing with a reputable and trustworthy financial institution. highly rated payday loan Singapore

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-05   07:46:26
    Cytuj

    In order to qualify for a foreigner loan in Singapore, you will typically need to meet certain eligibility criteria set by the lender. foreigner loan Singapore

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-05   07:40:14
    Cytuj

    Additionally, Bugis Credit has a team of friendly and professional staff who are dedicated to providing excellent customer service and support throughout the loan application process. licensed money lender bugis

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-05   07:33:32
    Cytuj

    Before choosing a lender, make sure to check their license status and read reviews from past customers to ensure they have a solid reputation. highly rated payday loan Singapore

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-05   07:33:32
    Cytuj

    Before choosing a lender, make sure to check their license status and read reviews from past customers to ensure they have a solid reputation. highly rated payday loan Singapore

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-05   07:27:01
    Cytuj

    Applying for a foreigner loan in Singapore is a straightforward process. Here are the steps you need to follow. foreigner loan Singapore

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-05   07:18:54
    Cytuj

    Here are some key factors to consider when identifying a licensed money lender. licensed money lender Geylang

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-04   17:11:44
    Cytuj

    Transparent Terms and Conditions: The best money lender in Singapore will provide clear and transparent terms and conditions for their loans. licensed money lender in Singapore

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-04   17:03:10
    Cytuj

    Whether you need to cover unexpected expenses, consolidate debt, or fund a major purchase, a personal loan can provide you with the financial flexibility you need. apply personal loan in Singapore

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-04   16:13:47
    Cytuj

    Licensed lenders are regulated by the government and must adhere to strict guidelines to ensure consumer protection. highly rated payday loan Singapore

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-04   15:54:08
    Cytuj

    Proof of Employment: You will need to provide proof of employment in Singapore, such as a valid employment pass. foreigner loan Singapore

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-04   09:14:40
    Cytuj

    Loan Terms: Consider the loan terms and conditions offered by the licensed money lender to ensure they meet your financial needs. licensed money lender ubi

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-04   09:03:28
    Cytuj

    Once approved, you will receive the cash upfront and agree to repay the loan on your next payday. best payday loan Singapore

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-04   08:51:36
    Cytuj

    Once approved, you will receive the funds and be required to make monthly repayments based on the agreed terms. foreigner loan Singapore

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-04   08:32:35
    Cytuj

    Transparency: Licensed money lenders are required to provide clear and transparent terms and conditions for their loans, making it easier for borrowers to understand the terms of the loan. licensed money lender tanjong pagar

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-04   08:20:16
    Cytuj

    Additionally, they can help you develop a solid link building strategy to improve your website's authority and credibility in the eyes of search engines. SEO consultant

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-04   08:12:03
    Cytuj

    With features such as fingerprint recognition, PIN code access, and Bluetooth connectivity, Philips digital locks provide an advanced level of protection that traditional locks simply cannot match. phillips digital smart lock

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-04   07:58:34
    Cytuj

    With features such as fingerprint authentication, PIN codes, and Bluetooth connectivity, Yale digital door locks offer top-notch security and convenience. Plus, their sleek and modern designs will complement any door. digital door lock

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-04   07:36:43
    Cytuj

    Chip Protection: The film acts as a shield against stone chips and other road debris, preventing them from causing unsightly dings and dents on your car. paint protection film

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-04   07:22:27
    Cytuj

    Enhanced protection: Ceramic coating provides superior protection against UV rays, oxidation, and chemical stains. ceramic car coating Singapore

  • Użytkownik niezalogowany williamseo
    williamseo 2024-07-04   06:56:07
    Cytuj

    Enhanced protection: Ceramic coating provides superior protection against UV rays, oxidation, and chemical stains. ceramic car coating Singapore

  • Użytkownik niezalogowany Rank Xone
    Rank Xone 2024-07-03   11:01:45
    Cytuj

    Routine Check-ups: Regular check-ups are essential for maintaining your pet's health. Serangoon vet clinic

  • 2024-05-27   06:01:16
    Cytuj

    Inspirujące jest czytanie o innowacyjnych interpretacjach klasycznych piosenek oraz zaangażowaniu zarówno wykonawców, jak i pedagogów w pielęgnowanie geometry dash młodych talentów.

  • Użytkownik niezalogowany Rank Xone
    Rank Xone 2024-04-23   16:33:11
    Cytuj

    The allure of casinos lies in the chance to strike it big and win big. But beyond the allure of wealth, casinos offer an escape from the everyday grind, where worries fade away and excitement takes center stage. 입니다

  • Użytkownik niezalogowany quordle
    quordle 2024-04-22   10:35:30
    Cytuj

    Outstanding site quordle. Your articles were entertaining to read. This book was extremely entertaining for me. I have bookmarked it and eagerly anticipate reading more of its contents. Keep up the incredible effort!

  • Użytkownik niezalogowany Linda
    Linda 2024-04-22   04:56:09
    Cytuj

    During the performance in Warsaw, three women spanish dictionary, including Lisiecka, and three men created music with their own voices and body movements, without the use of instruments or off-camera recording. They are so talented and admirable! lol beans.

  • Użytkownik niezalogowany seo
    seo 2024-04-19   12:32:34
    Cytuj

    I just found this blog and have high hopes for it to continue. Keep up the great work, its hard to find good ones. I have added to my favorites. Thank You.Interesting topic for a blog. I have been searching the Internet for fun and came upon your website. Fabulous post. Thanks a ton for sharing your knowledge! It is great to see that some people still put in an effort into managing their websites. I'll be sure to check back again real soon.I can see that you are an expert at your field! I am launching a website soon, and your information will be very useful for me.. Thanks for all your help and wishing you all the success in your business. https://www.digitekprinting.com/vinyl-banners

  • Użytkownik niezalogowany 카지노사이트
    카지노사이트 2024-04-19   07:39:37
    Cytuj

    It's a game. Five dollars is free. Try it It's not an easy game ->-> 카지노사이트 .COM

  • Użytkownik niezalogowany 카지노사이트
    카지노사이트 2024-04-18   02:02:46
    Cytuj

    It's a game. Five dollars is free. Try it It's not an easy game ->-> 카지노사이트