AKCEPTUJĘ
  • Strona używa plików cookies, korzystanie z niej oznacza, że pliki te zostaną zamieszczone na Twoim urządzeniu. więcej »

Zwycięska i okrutna wojna Judyty

Judyta triumfująca nad barbarzyńcami Holofernesa, reż. Maria Sartova, Warszawska Opera Kameralna
Muzyk i polonistka, w latach 50. XX w. aktorka Teatru na Tarczyńskiej i Teatru Poezji UW, później wieloletnia nauczycielka muzyki w Szkole Podstawowej nr 15 w Warszawie, profesor Uniwersytetu Muzycznego Fryderyka Chopina i publicystka „Ruchu Muzycznego”. Doktor habilitowana nauk humanistycznych, autorka książek o teatrze muzycznym i polskich artystach. Publikowała też w „Teatrze”, „Dialogu”, nowojorskim „Przeglądzie Polskim”,„Pamiętniku Teatralnym”. Współpracuje z ISPAN i z Teatrem Wielkim – Operą Narodową.
A A A
fot. materiał WOK  

Najnowsza premiera Warszawskiej Opery Kameralnej przekroczyła ambicjami wiele innych przedsięwzięć tego teatru. Judita triumphans z 1716 roku, określana w katalogach twórczości Antonia Vivaldiego mianem oratorium albo kantaty, ładunek teatralności posiada ogromny, co wykorzystała, nawet w nadmiarze, reżyseria. Dzieło w wersji scenicznej w Polsce nigdy nie było wykonane, a w wersji koncertowej? Hm... Diabelnie jest wymagające, ale WOK chlubi się znakomitą orkiestrą instrumentów dawnych Musicae Antiquae Collegium Varsoviense, więc mogła się o to pokusić. Biblijna historia o Judycie, co bohatersko ucięła głowę Holofernesowi, który napadł na jej kraj, jest znana, lecz Vivaldi uczynił swą kompozycję aktualną. Kiedy ją tworzył, Wenecja, gdzie żył i działał, toczyła wojnę z Turkami zakończoną zwycięstwem. Nie wiem, czy wodzowi Turków, wezyrowi Damadowi Ali Paszy też urżnięto głowę, w każdym razie został zabity, a Vivaldi uhonorowany, za swoje „religijne oratorium wojenne”. Muzyka brzmi tu rzeczywiście bojowo i nie przypomina w niczym Vivaldiego, jakiego znamy z Czterech pór roku. Doskonale to odczytał zaproszony z Francji kierownik muzyczny premiery i dyrygent Hugo Reyne. Dzielnie grzmiały kotły, odzywały się trąbki, trzymały ton organy, teorby popisywały się na zmianę z obojami. Judycie w kolejnych ariach towarzyszyły: viola d'amore (koncertowała na niej Ewa Pilarska-Banaszak) i mandolina (grał mistrz instrumentów dawnych Grzegorz Lalek). W modlitwie Judyty pod koniec I części szałamaja powtarzała wciąż te same dwa przytłumione dźwięki; w całej partyturze nie ma chyba nic równie zachwycającego. Modlił się też poruszająco chór mieszkanek obleganej Betulii: dwugłos przemieniał się w delikatne tutti.

Reżyserka Maria Sartova sama przełożyła łaciński tekst oryginału na polski, wyświetlany nad sceną. W przedstawieniu nie szczędziła obrazów wojny, na koniec zwycięskiej, lecz wcześniej okrutnej. Wobec relacji, jakie wciąż płyną z Ukrainy, niełatwo się było temu przyglądać. Wojacy Holofernesa pałowali kobiety i dzieci, a występował nieduży chłopiec i maleńka, może czteroletnia dziewczynka. Po bokach proscenium wysokie lustra ukazywały dłonie skazańców uczepione krat. Raziły kostiumy (projektu Anny Chadaj). Żółnierki i żołnierze nosili karabiny i ciemne mundury z furażerką, podobne tym, w jakich ostatnio paraduje nasza policja; w odsłonach pijaństwa i orgii bywali obnażani i przebierani. Dziewczyny wleczone po podłodze i dręczeni mieszkańcy mieli dziwne jasne ubiory w wielkie pasy (rodzaj pasiaków?). Abra, energiczna powiernica Judyty (Joanna Moskowicz), została wystrojona w modne, szerokie spodnie i takąż, koszulową bluzkę. Jedynie Holofernes, szczupły czeski baryton Michal Marhold o ostrym spojrzeniu, otrzymał stosowną do sytuacji garderobę, co pewnie pomogło mu zbudować wyrazistą i konsekwentną postać okrutnika i kochanka.

Rolę świątobliwej wdowy Judyty, trudną pod względem psychologicznym, aktorskim i wokalnym, odtwarzała Aleksandra Opała. Istotnie odpowiedni ma do niej głos o pięknej, ciemnej barwie. Vivaldi dla takich głosów pisał często (podobny posiadała jego przyjaciółka, Anna, solistka wielu jego dzieł). Nasza młoda artystka próbowała ukazać etapy postępowania Judyty – najpierw musiała być nieśmiałą, potem z oporem podjąć decyzję, wejść do namiotu Holofernesa, ulec pieszczotom wroga, upić go, znaleźć nóż i wreszcie pijanego zabić. W tej kulminacyjnej chwili utrzymała napięcie, a jej głos stał się niemal czarny. Później szły szczęśliwe z Abrą, niosąc w okrwawionym węzełku uciętą głowę, a Ozias (Jadwiga Postrożna) głosił bohaterstwo Judyty. Świetną, władczą i wszędobylską figurę Vagausa, powiernika Holofernesa, stworzyła sopranistka Małgorzata Panek. W najsłynniejszej bodaj arii Vivaldiego Furie, furie, koloraturowe przebiegi wykonała niewiarygodnie szybko i naprawdę z furią – zrozumiałą po odkryciu Vagausa, że oto kobiety, którym sam wskazywał drogę, zamordowały jego wodza.

Przedstawienie przesycał ruch, tancerze wtapiali się w grupy chórzystów i solistów, wielu scenom nadając dramatyzm. To efekt pracy Emila Wesołowskiego, niegdyś wybitnego tancerza, potem doświadczonego choreografa, zawsze – człowieka teatru. Ruch ukształtował też obraz na otwarcie spektaklu, czyli ślub Judyty dopełniający jej osobiste losy, i piękny finał: Judyta stała tam w triumfie razem z Oziasem i ludem z ocalonej Betulii, przed nimi skuleni najeźdźcy składali broń, a gdy zjawił się Vagaus z szatą po Holofernesie, ich krąg otoczył go i zniknął. Wszystko, co się działo, niewiele, jeśli w ogóle, miało wspólnego z formą oratorium. To była najprawdziwsza opera. Vivaldi zresztą skomponował ich i wystawił pięćdziesiąt. Połowa przepadła w otchłani czasu. Szkoda. Ale wojny, jak w Judycie, toczą się nadal. Rzadko zwycięskie, zawsze – okrutne.

15-11-2023

Warszawska Opera Kameralna
Antonio Vivaldi
Judyta triumfująca nad barbarzyńcami Holofernesa
(Juditha triumphans devicta Holofernis barbare)
oratorium w dwóch częściach
libretto: Giacomo Cassetti
kierownictwo muzyczne i dyrygent: Hugo Reyne
reżyseria i inscenizacja: Maria Sartova
choreografia i ruch sceniczny: Emil Wesołowski
scenografia: Damian Styrna
kostiumy: Anna Chadaj
kierownik Zespołu Wokalnego: Krzysztof Kusiel-Moroz
obsada: Aleksandra Opała/Weronika Rabek, Michal Marhold/Kamil Pękała, Małgorzata Panek/Sylwia Stępień, Joanna Moskowicz/Joanna Radziszewska, Jadwiga Postrożna
Zespół Wokalny Warszawskiej Opery Kameralnej, Orkiestra Instrumentów Dawnych Warszawskiej Opery Kameralnej Musicae Antiquae Collegium Varsoviense
premiera: 05.10.2023

galeria zdjęć Judyta triumfująca nad barbarzyńcami Holofernesa, reż. Maria Sartova, Warszawska Opera Kameralna Judyta triumfująca nad barbarzyńcami Holofernesa, reż. Maria Sartova,  Warszawska Opera Kameralna Judyta triumfująca nad barbarzyńcami Holofernesa, reż. Maria Sartova,  Warszawska Opera Kameralna Judyta triumfująca nad barbarzyńcami Holofernesa, reż. Maria Sartova,  Warszawska Opera Kameralna ZOBACZ WIĘCEJ
 

skomentuj

Aby potwierdzić, że nie jesteś robotem, wpisz wynik działania:
dwa plus trzy jako liczbę:
komentarze (69)
  • Użytkownik niezalogowany Seth
    Seth 2024-06-22   12:01:18
    Cytuj

    I think that is essentially the most vital information personally. And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The site style is perfect, the articles is really excellent : D. Good job, cheers imeislot

  • Użytkownik niezalogowany Seth
    Seth 2024-06-20   19:56:11
    Cytuj

    There are some interesting points in time in this article but I do not determine if I see every one of them center to heart. You can find some validity but I will take hold opinion until I investigate it further. Excellent write-up , thanks and now we want far more! Added to FeedBurner in addition download video from ok.ru

  • Użytkownik niezalogowany Seth
    Seth 2024-06-20   08:14:35
    Cytuj

    There are some interesting points in time in this article but I do not determine if I see every one of them center to heart. You can find some validity but I will take hold opinion until I investigate it further. Excellent write-up , thanks and now we want far more! Added to FeedBurner in addition dewi138

  • Użytkownik niezalogowany Seth
    Seth 2024-06-20   08:14:18
    Cytuj

    An impressive share, I merely given this onto a colleague who was doing a little analysis for this. Anf the husband in truth bought me breakfast simply because I found it for him.. smile. So i want to reword that: Thnx for your treat! But yeah Thnkx for spending plenty of time to talk about this, I feel strongly regarding this and really like reading regarding this topic. If it is possible, as you grow expertise, can you mind updating your blog site with a lot more details? It’s highly useful for me. Huge thumb up with this writing! dewi138

  • Użytkownik niezalogowany Seth
    Seth 2024-06-19   13:16:28
    Cytuj

    There is perceptibly a lot to identify about this. I believe you made various good points in features also. myfreelance.ma/ecommerce-maroc/

  • Użytkownik niezalogowany Seth
    Seth 2024-06-15   23:34:43
    Cytuj

    There are some interesting points in time in this article but I do not determine if I see every one of them center to heart. You can find some validity but I will take hold opinion until I investigate it further. Excellent write-up , thanks and now we want far more! Added to FeedBurner in addition slot gacor

  • Użytkownik niezalogowany Seth
    Seth 2024-06-13   12:14:14
    Cytuj

    There are some interesting points in time in this article but I do not determine if I see every one of them center to heart. You can find some validity but I will take hold opinion until I investigate it further. Excellent write-up , thanks and now we want far more! Added to FeedBurner in addition music distribution companies

  • Użytkownik niezalogowany Seth
    Seth 2024-06-12   15:29:39
    Cytuj

    Wholesale Gucci Shoes Amaze! Photograph searching yahoo for hours due to this and i also ultimately think it is here! [Reply] agencia de modelos

  • Użytkownik niezalogowany Seth
    Seth 2024-06-12   15:29:06
    Cytuj

    Heya i am for the first time here. I came across this board and I in finding It really helpful & it helped me out much. I hope to present something again and help others such as you aided me. panengg

  • Użytkownik niezalogowany Seth
    Seth 2024-06-09   12:25:33
    Cytuj

    Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly helpful & it helped me out a lot. I hope to offer something again and aid others like you aided me. 自以為聰明的白痴

  • Użytkownik niezalogowany ss
    ss 2024-06-06   09:02:02
    Cytuj

    An attention-grabbing discussion is worth comment. I think that you should write more on this subject, it might not be a taboo topic however usually persons are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers otc brokers

  • Użytkownik niezalogowany Seth
    Seth 2024-06-05   12:42:23
    Cytuj

    Puppenspiel bietet eine Vielzahl von Vorteilen für die Entwicklung von Kindern, einschließlich sozialer und emotionaler Fähigkeiten, Vorstellungskraft und Kreativität. Indem Kindern Möglichkeiten für imaginäres Spielen, Sozialisierung und emotionale Ausdrucksmöglichkeiten geboten werden, können Puppen ihre allgemeine Gesundheit und Entwicklung unterstützen. lovepuppen sexpuppe

  • Użytkownik niezalogowany Ezinee
    Ezinee 2024-06-05   09:07:21
    Cytuj

    Oh my goodness! an excellent post dude. Thanks a ton Nevertheless I am experiencing problem with ur rss . Do not know why Cannot enroll in it. Will there be everyone getting identical rss difficulty? Anyone who knows kindly respond. Thnkx fintechzoom-stock-futures

  • Użytkownik niezalogowany Seth
    Seth 2024-06-05   08:49:27
    Cytuj

    Well done – It really takes a lot of time to have blog posts. While I don’t agree on your blog I will concede that your are entitled to have your own perspective. The site ended up having some cool perspectives. Cool work job– oreo 5d

  • Użytkownik niezalogowany SS
    SS 2024-06-04   10:05:40
    Cytuj

    bedroom furnitures should be sized up and paired with the color and type of your beddings; https://emagazin.mk/wp-content/artcls/?le-code-promo-1xbet.html

  • Użytkownik niezalogowany Seth
    Seth 2024-06-02   18:31:37
    Cytuj

    Hello, Neat post. There’s an issue together with your web site in internet explorer, might test this… IE nonetheless is the market chief and a big portion of people will pass over your wonderful writing due to this problem. daftar panen99

  • Użytkownik niezalogowany Seth
    Seth 2024-06-01   14:32:24
    Cytuj

    My brother suggested I could possibly like this web site. He was entirely correct. This post genuinely produced my day. You can not envision just how much time I had spent for this information and facts! Thanks! oreo 5d

  • Użytkownik niezalogowany Seth
    Seth 2024-06-01   14:32:08
    Cytuj

    This is a great blog. and i want to visit this every day of the week .    bankstreetgrillal.com

  • Użytkownik niezalogowany ss
    ss 2024-06-01   12:52:32
    Cytuj

    I can see that you are an expert at your field! I am launching a website soon, and your information will be very useful for me.. Thanks for all your help and wishing you all the success in your business. Universitas terbaik di medan

  • Użytkownik niezalogowany Seth
    Seth 2024-05-29   19:15:32
    Cytuj

    This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great! sumo138

  • Użytkownik niezalogowany Seth
    Seth 2024-05-29   11:12:51
    Cytuj

    Some truly excellent articles on this internet site , thankyou for contribution. Uganda's Top University

  • Użytkownik niezalogowany Seth
    Seth 2024-05-29   11:12:31
    Cytuj

    I am glad that it turned out so well and I hope it will continue in the future because it is so worthwhile and meaningful to the community. royal online v2 มือถือ

  • Użytkownik niezalogowany Seth
    Seth 2024-05-28   10:55:16
    Cytuj

    The Nectarine has smooth-slick pores and skin like a Plum. The style is resembling a Peach. The significant distinction is that the Peach has a rough protective skin a prickly fiber that protects the fruit and if not wiped-off can hurt your tongue…. 에이원카지노

  • Użytkownik niezalogowany Seth
    Seth 2024-05-27   15:42:08
    Cytuj

    Everything is quite open and very clear reason of troubles deposit pulsa tanpa potongan

  • Użytkownik niezalogowany berlon
    berlon 2024-05-25   14:10:54
    Cytuj

    actually thought youd have one thing interesting to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you could possibly fix should you werent too Buy Magic Truffles

  • Użytkownik niezalogowany ss
    ss 2024-05-18   14:13:22
    Cytuj

    What are backlinks? If you know only little about SEO, you may wonder, "What is a backlink?" SEO backlinks are a link from another website to your website. High-quality backlinks can increase your ranking on search engines and improve visibility in search, translating to more traffic coming to your website. high quality dofollow blog comment backlinks

  • Użytkownik niezalogowany SS
    SS 2024-05-18   12:55:47
    Cytuj

    The core of your writing whilst appearing agreeable initially, did not sit very well with me personally after some time. Someplace throughout the sentences you actually were able to make me a believer unfortunately only for a while. I however have a problem with your leaps in logic and you might do well to fill in those breaks. In the event that you actually can accomplish that, I could certainly be fascinated. big mumbai app

  • Użytkownik niezalogowany SS
    SS 2024-05-16   10:22:38
    Cytuj

    Le sport exige une combinaison d’agilité physique, de compétences techniques et de réflexion stratégique. Les joueurs doivent maîtriser différents coups, notamment les services, les volées et les coups de fond de court, et s'adapter à différentes surfaces telles que la terre battue, l'herbe et les terrains durs, chacune influençant différemment le gameplay. terrain tennis terre battue artificielle

  • Użytkownik niezalogowany instagram
    instagram 2024-05-12   11:10:47
    Cytuj

    Howdy this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated! instagram

  • Użytkownik niezalogowany Anna
    Anna 2024-04-22   19:47:21
    Cytuj

    Niestety, z oratorium niewiele ma to wspólnego. Widz oczekujący wielkiego dzieła wyjdzie rozczarowany, reżyseria czasem obsceniczna (np. mężczyźni na szpilkach z biczami, pary symulujące sex) uwłacza muzyce mistrza. Nic dziwnego, że podczas przerwy dało się słyszeć komentarze "trzeba zamknąć oczy i słuchać". Zgadzam się w stu procentach. Naprawdę nagości, obnażania się mamy w tych czasach za dużo, Do opery/teatru idziemy obcować z kulturą...w tym wydaniu Judyty w wielu momentach jej zabrakło.

  • Użytkownik niezalogowany SAFETOTO
    SAFETOTO 2024-03-01   06:27:57
    Cytuj

    It's a game. Five dollars is free. Try it It's not an easy game ->-> 카지노사이트.com

  • Użytkownik niezalogowany OKBet
    OKBet 2023-12-04   09:18:35
    Cytuj

    Very interesting information! Perfect just what I was looking for! My site: Baseball online betting

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:20:55
    Cytuj

    This is really very nice blog and so informative Sydney Tiler

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:18:58
    Cytuj

    Good to know about this! tilers wollongong Warilla

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:18:34
    Cytuj

    Thats what I was looking for! adelaide air conditioning

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:18:15
    Cytuj

    Such a great post! Landscaping Henley Beach

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:17:53
    Cytuj

    This is awesome! Nice share. Best Cymbals on a Budget

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:17:29
    Cytuj

    Nice article, waiting for your another Canberra landscapers

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:17:11
    Cytuj

    Really nice article and helpful me Canberra landscapers

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:16:50
    Cytuj

    Great Post! I learned a lot from this, Thank you! Canberra landscapers

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:16:02
    Cytuj

    I thik this is very helpfull post Canberra landscapers

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:15:44
    Cytuj

    Thanks for letting us know. Tiler Adelaide

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:15:18
    Cytuj

    Please keep up the good work! drum lessons adelaide

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:15:01
    Cytuj

    Very informative content. Thanks. tow truck wollongong

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:14:28
    Cytuj

    What a great piece of article! seo adelaide

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:14:03
    Cytuj

    You presented your ideas and thoughts really well on the paper. adelaide electrician

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:13:42
    Cytuj

    Many many thanks to you! Cleaning Services Adelaide

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:13:24
    Cytuj

    It's so kind of you! Solar Panels Adelaide

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:13:06
    Cytuj

    Thanks for sharing! Sliding Doors Adelaide

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:12:47
    Cytuj

    Many thanks for sharing this! Adelaide Coolroom Hire

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:12:29
    Cytuj

    I am really impressed with your writing style. Keep it up! Landscapers Canberra

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:12:05
    Cytuj

    To be honest, I generally don’t read. But, this article caught my attention.digital marketing adelaide

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:11:47
    Cytuj

    Very informative post! tiler melbourne

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:11:15
    Cytuj

    Very useful and informative post! Tiling Townsville

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:10:55
    Cytuj

    I visited Your blog and got a massive number of informative articles. I read many articles carefully and got the information that I had been looking for for a long time. Hope you will write such a helpful article in future. Thanks for writing.Tilers in Hobart

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:10:34
    Cytuj

    Thanks for sharing this to public! Adelaide Landscaping

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:10:13
    Cytuj

    Excellent post! Concreters in Wollongong

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:09:54
    Cytuj

    Thanks for letting us know! Tiler Wollongong

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:09:29
    Cytuj

    Wollongong

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:09:06
    Cytuj

    Thanks for sharing! Tiler Adelaide

  • Użytkownik niezalogowany James Song
    James Song 2023-12-03   16:08:37
    Cytuj

    Actually, it's pretty good to see! Tiler Adelaide

  • Użytkownik niezalogowany Butiffely
    Butiffely 2023-12-02   12:25:48
    Cytuj
  • Użytkownik niezalogowany OKBet Games
    OKBet Games 2023-12-02   06:14:42
    Cytuj

    Very interesting information! Perfect just what I was looking for! My site: OKBet Games: A One-Stop Shop for All Your Gaming Needs

  • Użytkownik niezalogowany Noah Brown
    Noah Brown 2023-11-28   04:49:22
    Cytuj

    The premiere's musical director and conductor, Hugo Reyne, did a great job in leading the orchestra. The use of different instruments, such as viola d'amore and mandolin, added depth and variety to the Immaculate grid performance.

  • Użytkownik niezalogowany redactle
    redactle 2023-11-27   09:40:27
    Cytuj

    You can try to play redactle, but the information provided is useful and relevant. Quite appealing!

  • Użytkownik niezalogowany Joacknot
    Joacknot 2023-11-25   15:34:53
    Cytuj

    Google [url=https://www.google.com/]Google[/url] https://www.google.com/

  • Użytkownik niezalogowany diatey
    diatey 2023-11-22   06:31:00
    Cytuj

    word puzzles use a square or rectangular grid of letters. Players must find words in the grid from a list. Words can be horizontal, vertical, diagonal, forward, or backward. Word search games are popular for their simplicity and quick brain stimulation.

  • Użytkownik niezalogowany belinda
    belinda 2023-11-21   09:42:03
    Cytuj

    Retro bowl is the best chance for armchair quarterbacks to argue their case. presented in an exquisitely retro style

  • Użytkownik niezalogowany Ainz
    Ainz 2023-11-17   01:27:15
    Cytuj

    The vivid description of the musical elements for concrete prices near me, from the thundering timpani to the delicate tutti of the choir, paints a captivating picture of this unique rendition of Vivaldi.